رسالة التقریب (دو ماه نامه)

معرفی نشریه:

رسالة القریب دو ماهنامه‌ تخصصی بین‌‌المللی است که به قضایای تقریب مذاهب و وحدت امت اسلامی توجه دارد و عنوان یکی از نشریات رسمی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی است. این مجله به زبان عربی منتشر می‌شود. تا کنون ۱۰۴ شماره از این مجله به چاپ رسیده است.

آغاز به کار:

پیدایش و شروع به کار این مجله به ابتدای شکل‌گیری مجمع و در زمان دبیرکلی آیت الله محمد واعظ زاده خراسانی برمی‌گردد. اولین شمارة این مجله، در رمضان ۱۴۱۳ چاپ و تاکنون ۱۰۴ شماره از آن در فاصله سال‌های ۱۴۱۳ تا ۱۴۴۱ ق. منتشر شده است. در سال‌های گذشته و در دوره دبیرکلی آیت الله محمد علی تسخیری و آیت الله محسن اراکی، این نشریه توسط معاونت امور فرهنگی و تحت اشراف ایشان و به مدیریت حج‌الاسلام والمسلمین علی اصغر اوحدی وسیدمحمود نبویان منتشر می‌شد. اکنون نیز این مجله تحت اشراف حجت الاسلام والمسلمین حمید شهریاری دبیرکل کنونی مجمع و توسط اداره کل فرهنگی پژوهشگاه مطالعات تقریبی منتشر می‌شود.

اهداف:

این مجله‌ به قضایای تقریب مذاهب و وحدت امت اسلامی توجه دارد و می‌كوشد در بین علماء و اندیشمندان و رهبران دینی جهان اسلام، تفاهم ایجاد كند.
این نشریه همچنین در احیاء و نشر فرهنگ و معارف اصیل اسلامی و گسترش فکر تقریب در میان اندیشمندان و انتقال آن به عموم مسلمانان می‌کوشد و به نشر اجتهاد و استنباط احکام شرعی در مذاهب اسلامی می‌پردازد و تلاش می‌نماید جبهه‌ای واحد در مقابل حملات تبلیغاتی و فرهنگی نسبت به اسلام ایجاد نماید و بدبینی‌ها و شبهات پیروان مذاهب اسلامی را از میان بردارد.

مقالات:

مقالات رسالة التقریب توسط نخبگان عرصه وحدت، نگارش و پس از طی مراحل ارزیابی و بازنگری و … در مجله به چاپ می‌رسند.

بخش‌های مجله:

شامل:

  1. بخش‌های حدیث تقریب، تفسیر، فقه، رهنمودهای رهبری، تحقیقات؛
  2. مقالات؛
  3. گفت ‌وگو، ویژه مقاله، نتیجة تقریب، دیدگاه و پی‌گفتار، گزارش‌ها،
  4. فتاوی «تقریبی»
  5. چکیده‌ به زبان انگلیسی.

اعضاء مجله:

ریاست هیئت تحریریه این مجله را حجت الاسلام والمسلمین دکتر رحیم ابوالحسینی برعهده دارد. آماده و استانداردسازی مقالات توسط حجت‌الاسلام مدنی‌نژاد، ویرایستاری عربی توسط محمد ساعدی، ترجمه چکیده مقالات به زبان انگلیسی توسط حجت‌الاسلام پی‌سپار، صفحه‌آرایی و امور فنی توسط سیدمحمد حسنی‌زاده، نظارت بر امور چاپ توسط عبدالله براتی و هماهنگی امور توسط محمدتقی مهجور انجام می‌گیرد.

ردیفشمارهPDF / لینک دانلود
۱سال اول / شماره یکم / زمستان ۱۳۸۳
۲سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۳سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۴سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۵سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۶سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۷سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۸سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۹سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۱۰سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۱۱سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۱۲سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۱۳سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۱۴سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۱۵سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۱۶سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۱۷سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۱۸سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۱۹سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۲۰سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۲۱سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۲۲سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۲۳سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۲۴سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۲۵سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۲۶سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۲۷سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۲۸سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۲۹سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۳۰سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۳۱سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۳۲سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۳۳سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۳۴سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۳۵سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۳۶سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۳۷سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۳۸سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۳۹سال اول / شماره دوم / بهار ۱۳۸۴
۱. مقدمه

بر همگان روشن و واضح است که کتاب و کتابخانه نقش بسیار مهمی در اشاعه و توسعه علم و دانش ایفا می نماید. در این عرصه با عنایت به منویات حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) در خصوص لزوم وحدت و تقریب در بین مذاهب اسلامی خصوصا در شرائط کنونی که استکبار دشمنان اسلام در پی ایجاد تفرقه و دامن زدن به جنگ های فرقه ای و طائفه ای است، کتابخانه تخصصی پژوهشگاه مطالعات تقریبی می تواند نقش مهمی ایفا نماید.

۲. پیشینه

کتابخانه تخصصی پژوهشگاه با ۲۰ سال سابقه در سال ۱۳۷۰ با تعداد محدودی کتاب تأسیس گردید و سپس با توجه به افزایش کتب خریداری شده، طرح تهیه سیستم های رایانه ای در دستور کار قرار گرفت، تهیه نرم افزار کتابخانه ای با انعقاد قراردادی با یکی از مراکز، گام مهمی به سوی مکانیزه نمودن خدمات کتابخانه بود. در کنار برداشتن این گام، و به منظور استاندارد سازی منابع استفاده از طرح رده بندی کنگره در دستور کار قرار گرفته و اجرا گردید.

۳. معرفی

۳-۱. کتابخانه پژوهشگاه با گردآوری مجموعه کم نظیری از کتب و نشریات تخصصی در زمینه مباحث تقریب مذاهب اسلامی با بیش از ده هزار عنوان و بیش از بیست هزار جلد در رشته های مختلف علمی نظیر: علوم قرآنی، تفسیر شیعه، تفسیر اهل سنت، حدیث شیعه، حدیث اهل سنت، سیره اهل بیت (ع)، تقریب مذاهب اسلامی، فقه امامیه، فقه اباضی، فقه اهل سنت، فقه مالکی، فقه حنفی، فقه حنبلی، فقه شافعی، فقه مقارن، اصول مقارن، فلسفه، عرفان، تاریخ، کلام، تراجم و رجال کتب قانون، کتابشناسی، دائرة المعارف و… عمدتاً به زبان عربی، یکی از غنی ترین کتابخانه های تخصصی در سطح کشور است.
۳-۲. سیستم کتابخانه به صورت قفسه باز است و پذیرای عموم پژوهشگراه است.
۳-۳. این کتابخانه دارای اساسنامه و آئین نامه است که در آن، دو هدف مهم برای کتابخانه به تبیین شده است که عبارتند از: ارائه و اشاعه اطلاعات علمی و پژوهشی در جهت ارتقای علمی مراجعان و خصوصا ارتقای برنامه های علمی پژوهشگاه، و تلاش در جهت درخشش والگو شدن در عرصه کتابخانه ها.
۳-۴. برنامه ها و طرح های مهم کتابخانه: الف) دیجیتالی نمودن کتابخانه. ب) در دسترس قراردادن منابع، با شبکه ای نمودن تمام منابع. ج) ایجاد سایت مخصوص کتابخانه. د) ایجاد و فصل سازی بخش های جدید کتابخانه.

شایان ذکر است کتابخانه تخصصی پژوهشگاه مطالعات تقریبی آماده تبادل افکار، نظرات و تجربیات با عموم مراکز علمی و پژوهشی و کتابخانه های تخصصی و عمومی داخل و خارج از کشور می باشد.

سیاست ها:

۱. فراهم نمودن زمینه تحقیق و پژوهش برای پژوهشگران.
۲. پشتیبانی از فعالیت های پژوهشی اعضاء هیئت علمی پژوهشگاه و پژوهشگران.
۳. در اختیار گذاشتن امکانات و منابع مطالعاتی برای ارتقاء سطح پژوهش.
۴. ایجاد ارتباط با سائر مراکز علمی و کتابخانه های داخل و خارج از کشور.

اهداف:

۱. ارائه و اشاعه اطلاعات علمی و پژوهشی در جهت ارتقای برنامه های پژوهشی پژوهشگاه.
۲. اطلاع رسانی در کلیه زمینه های علمی.
۳. القاء و اعتلای فرهنگ مطالعه و پژوهش.
۴. گردآوری منابع علمی و پژوهشی.