شيعي و سني افغانستان ،الگوی عملی وحدت اسلامی و تقریب مذاهب “

  

يکی از دستاورد های بسیار مهم مردم افغانستان بعد از سقوط طالبان، کاهش حساسیت های مذهبی در این کشور میان پیروان دو مذهب تشیع و تسنن و همزیستی مسالمت آمیز میان آن ها در کنار یکدیگر بوده است به گونه ای که از این نظر بدون تردید، امروز افغانستان در میان تمام کشورهای اسلامی الگو و نمونه ای برای وحدت و همدلی بوده و هست. خوشبختانه پیروان هر دو مذهب، عملا به سوی تقریب مذاهب اسلامی گام های مؤثری برداشته اند، روابط حسنه میان پیروان دو مذهب در میان اقشار مختلف مردم، اعم از علماء، دانشمندان ،روشنفکران، سیاستمداران و توده های مردم مسلمان، نوید بخش فردای عزت بخش برای ملت مسلمان افغانستان است.

 

یکی از حوادث دردناک در طول تاریخ اسلام، اختلاف و تفرقه میان پیروان مذاهب مختلف اسلامی، تکفیر و توهین پیروان آن ها از سوی یکدیگر بوده است که صدمات جبران ناپذیری را بر پیکر امت اسلامی وارد ساخته و در مقاطعی از تاریخ، حوادث غمباري را رقم زده است. وجود علمای متعصب در میان پیروان مذاهب که با تعصب کورکورانه و جاهلانه مردم را به خشونت های مذهبی تشویق و ترغیب می نموده و هر از گاهی آتش نفاق را در گوشه ایی از کشور های اسلامی روشن می ساخته اند كه بسا حاکمان ستم پیشه از این اختلافات مذهبی بيشترين بهره برداری های سیاسی را می كرده اند، که تاریخ کشور افغانستان شاهد نمونه از این ادعاست. 

ازسوی دیگر در گذشته و حال علماء و دانشمندانی بوده اند که با آگاهی کامل از شرایط و زمان، دلسوزانه برای تقریب میان اندیشه های مذاهب اسلامی و نزدیکی هرچه بیشتر میان پیروان مذاهب مختلف اسلامی گام های مؤثری را برداشته اند، کسانی مانند سید جمال الدین افغانی، شیخ محمود شلتوت در الازهر مصر، آیت الله بروجردی درایران و…و امروز نیز نمونه هایی از این کوشش ها در گوشه گوشه از کشورهای اسلامی به چشم می خورد ولی متأسفانه در خیلی از کشورها هنوز تقریب مذاهب، فقط در حد یک شعار باقی مانده است و بس. 

اما در کشور ما( افغانستان)،یکی از دستاورد های بسیار مهم مردم بعد از سقوط طالبان، کاهش حساسیت های مذهبی در این کشور میان پیروان دو مذهب تشیع و تسنن و همزیستی مسالمت آمیز میان آن ها در کنار یکدیگر بوده است به گونه ای که از این نظر بدون تردید، امروز افغانستان در میان تمام کشورهای اسلامی الگو و نمونه ای برای وحدت و همدلی بوده و هست. 

خوشبختانه پیروان هر دو مذهب، عملا به سوی تقریب مذاهب اسلامی گام های مؤثر برداشته اند، روابط حسنه میان پیروان دو مذهب در میان اقشار مختلف مردم، اعم از علماء، دانشمندان، روشنفکران، سیاستمداران و توده های مردم مسلمان، نوید بخش فردای عزت بخش برای ملت مسلمان افغانستان است، شرکت در محافل مذهبی همدیگر، عزاداری های ماه محرم، تجلیل از عاشورای حسینی به صورت مشترک، ایجاد شورای اخوت اسلامی، تدوین برنامه های مشترک در رسانه های کشور، و تصویب قوانین و لوایح در دستگاه های دولتی و قانونگذاری کشور به نفع هر دو مذهب و پرهيز از عکس العمل ها و حساسیت های منفی علیه همدیگر و… از نمونه های بسیار برجسته برای وحدت و همسویی میان پيروان این دو مذهب بزرگ اسلامی در کشور افغانستان است به نحوی که تحسین دلسوزان نسبت به اسلام و نیزحسادت بدخواهان را برانگیخته است. 

اما حفظ این دستاورد ارزشمند و تاریخی نیاز به هوشیاری و بیدا
ری علماء، نویسندگان،روشنفکران و پیروان این دو مذهب و نیز بستگی به درایت مسئولان کشور دارد که زمینه های اختلاف را كاملا از بین برده و فرصت ظهور و بروز مسایل اختلاف انگیز را از دشمنان این ملت بگیرند، زیرا دست هایی در کارند تا این وحدت و همدلی میان این دو مذهب را در افغانستان خدشه دار سازند. تبلیغات سوء و تفرقه افكنانه وهابیون متعصب در کشور های عراق، پاکستان و عربستان و…نمونه هایی از این قبیل است مخصوصا تبلیغات و سمپاشی های افراطیون مذهبی در عربستان در موسم اعمال و مناسک حج و توزیع کتاب های با محتوای ضد شیعی و توهین و تحقیر حجاج شیعی باعث خشم و ناراحتی امت اسلامی گشته و موجب نگرانی از پیامدهای منفی و گسترش آن در میان ملت های مسلمان منطقه شده و واکنش علماء و دانشمندان شیعه و سنی و محکومیت آن در کشور ما افغانستان در پیداشته است، که البته اين واكنش ها الحمدلله خود نشانه از بیداری پیروان هر دو مذهب و تحکیم پیوند برادری میان آن ها است.
 

پس از پخش کتاب هایی بر ضد اهل تشیع در مراسم حج امسال در عربستان سعودی، عبدالسلام ضعیف سفیر سابق حکومت طالبان در اسلام آباد ضمن محکوم نمودن پخش این کتاب ها می گوید که سازمان های افراطی كه در عربستان سعودی فعالیت دارند، در صدد ایجاد تفرقه بین تشیع و تسنن هستند. ضعیف با بیان این مطلب که اختلاف نظر مذاهب از همان اوایل وجود داشته می گوید: اختلاف در تمام زمینه های اجتماعی، سیاسی و دینی محسوس است اما در مسائل دینی اختلاف بین تشیع و تسنن به حدی نیست که این دو مذهب یکدیگر را تکفیر کنند. عبدالسلام ضعیف، روحیه مذاهب شیعه و سنی را مانند دو برادر توصیف کرده و گفت: دشمنان اسلام می کوشند تا بین دو مذهب برادر دوری ایجاد کنند و مسلمانان افغانستان یکی از اهداف آن هاست. وی مطالب درج شده در این نوع کتاب ها را محکوم نموده و تصریح کرد: علمای کرام با درایت علمی و دینی می توانند اذهان عامه را در قبال همچون کتاب ها روشن سازند. 

در همین حال آیت الله محسنی بنیان گذار حوزه علمیه خاتم النبیین در کابل هدف انتشار و پخش کتاب ها بر ضد اهل تشیع را تحمیل نظریات یک قشر محدود افراطی بر همه مسلمانان خواند. آیت الله محسنی مطالب این کتاب ها را کفر آمیز و کذب دانست و از مقام های بلند پايه دولتی افغانستان خواست تا با احضار سفیر کشور سعودی در زمینه جلوگیری از انتشار و پخش آن ها تذكر دهند. بنیان گذار حوزه علمیه خاتم النبیین سیاست بعضی از سازمان های افراطی را که از مطالب کفر آمیز حمایت می کنند ایجاد دو دسته گی و دشمنی بین تسنن و تشیع دانست. آیت الله محسنی خاطر نشان ساخت که همه ساله برای حجاج از سوی افراطیون عربستان کتاب های تفرقه آمیز چاپ و پخش می شوند اما به لطف باورهای محکم پیروان تشیع و تسنن در افغانستان آن ها نمی توانند به اهداف شوم شان برسند.

 

مرجع : پایگاه تخصصی شیعیان پاکستان