گزارش کامل برگزاری همایش ” تقدیر از آثار و پایان‌نامه‌های تقریبی”

نخستین همایش ” تقدیر از آثار و پایان‌نامه‌های تقریبی ” با سخنرانی حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی و با حضورآیت الله اراکی و علمای شیعه و سنی، در مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) قم برگزار شد.

 

در ابتدای این مراسم حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد حسین مختاری، رئیس پژوهشگاه مطالعات تقریبی و دبیر همایش ضمن خیر مقدم به میهمانان همایش گفت : این همایش با ارسال بیش از ۱۵۰ اثربه دبیرخانه همایش شروع به کار کرد و محتوای علمی آثار ارسالی در بخش های مختلف از منظر فریقین و در چارچوب مباحث تقریبی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در نهایت ۱۴ اثر به عنوان آثار برتر شناخته شدند .

رئیس پژوهشگاه مطالعات تقریبی افزود : این آثار در موضوعات فقه و اصول، فلسفه و کلام، علوم سیاسی، حقوق و علوم قرآنی، از مراکز مختلف حوزوی و دانشگاهی چون حوزه علمیه قم، جامعه المصطفی، دانشکده اصول دین، موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، حوزه های علمیه خواهران، دانشگاه تربیت مربی شهید رجایی، دانشگاه باقرالعلوم(ع)، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه ادیان و مذاهب و دیگر مراکز علمی به دبیرخانه همایش ارسال شده بود.

حجت الاسلام والمسلمین مختاری ابراز داشت: امسال برای نخستین بار این همایش در سطح ملی برگزار شد و امیدواریم در سال آینده در سطح بین المللی برگزار شود تا از آثار تقریبی اندیشمندان دیگر کشورها هم تقدیر به عمل آید.

دکتر مختاری با ارائه گزارشی از روند برگزاری همایش، بر ضرورت وحدت امت اسلامی تاکید کرد و افزود : تقریب مذاهب در جهان اسلام بدون پژوهش و گفتگوهای آکادمیک اتفاق نخواهد افتاد و آنچه می‌تواند آثار و پیامدهای مثبتی به همراه داشته باشد و منویات مقام معظم رهبری را محقق کند، پژوهش در این عرصه است.

رئیس پژوهشگاه مطالعات تقریبی همچنین در بررسی اهداف همایش تصریح کرد : برگزاری نخستین همایش تقدیر آثار و پایان‌نامه‌های تقریبی اقدامی در راستای حمایت از محققان و پژوهشگران در سطح کشور می باشد .

در ادامه مولوی نذیر اح
مد سلامی، نماینده اهل سنت سیستان و بلوچستان در مجلس خبرگان رهبری و عضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی به تبیین اهمیت پیروی از فرامین امام خمینی‌(ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و مقام معظم رهبری در عرصه وحدت اسلامی پرداخت.

عضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با تاکید بر این که تقریب از ضروریات جهان بشر به خصوص امت اسلامی است، ابراز داشت: بدون وحدت و تفاهم زندگانی و پیشرفت میسر نیست.

وی افزود: امت اسلامی امروز در شرایطی به سر می‌برد که شاید در طول تاریخ چنین شرایطی را نداشته است و با این ‌که در بسیاری از کشورهای همسایه ایران ناامنی و فتنه وجود دارد، اما جمهوری اسلامی امن است و هدف اصلی و اولیه دشمنان اسلام این است که این ناامنی‌ها را به ایران تسری بدهند.

مولوی نذیر احمد سلامی با تاکید بر این که ایران اسلامی دو ویژگی خاص توصیه‌های امام خمینی (ره) و تدابیر مقام معظم رهبری خاص دارد که با تمسک به این ویژگی ها همه اهداف دشمنان خنثی می‌شود، تصریح کرد: امت اسلام چه شیعه و چه سنی باید به توصیه‌ها و رهنمودهای امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب عمل کنند تا در مسیر پیشرفت و توسعه قرار بگیرند، چون هر جا که به این رهنمودها بی‌توجه بوده ایم، دچار آفت شده ایم.

عضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با اشاره به توطئه های دشمنان، ادامه داد: دشمنان اسلام وقتی دیدند نمی‌توانند از حیث نظامی در کشورهای اسلامی موفق شوند، فتنه‌ها و عناوینی را درست کردند تا امت اسلام را از بین ببرند. امت اسلامی می‌تواند با بیداری و حفظ وحدت و تمسک به رهنمودهای امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری از این فتنه‌ها و مشکلات عبور کند.

نماینده اهل سنت سیستان و بلوچستان در مجلس خبرگان رهبری با بیان این که دنیای اسلام امروز از حیث جمعیت و منابع طبیعی بسیار غنی است، یادآور شد: باید از این منابع و نعمت‌های طبیعی و زیرزمینی مثل نفت و گاز در جهت پیشرفت اسلام استفاده کرد.

مولوی نذیر احمد سلامی تصریح کرد: قرار دادن نعمت‌های الهی و خدادادی امت اسلام در اختیار استکبار جهانی، گناه بزرگی است؛ چرا که آنان تنها به دنبال منافع خود هستند و نه چیز دیگری.

در پایان نماینده اهل سنت سیستان بلوچستان در مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: امروز تمام تلاش استکبار ایجاد اختلاف و فتنه میان امت اسلامی است و علما و رسانه‌ها می‌توانند نقش زیادی در خنثی سازی توطئه ها و ایجاد وحدت ایفا کنند.

سخنران دیگر همایش حضرت آیت الله محسن اراکی، دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی بود که به تبیین ضرورت تشکیل امت واحده پرداخت.

آیت‌الله محسن اراکی ضمن تبیین اهمیت وحدت و یکپارچگی امت اسلام گفت: جامعه بشری اگر به خدای متعال گره بخورد و معارف الهی در جامعه رواج یابد جامعه ای‌ یک دست و یک دل خواهد بود و اگر جنگی و خیانتی و گرفتاری‌ در جامعه بشری مشاهده می‌شود، به علت اختلاف و تفرقه است و این چنین جامعه ای هیچ افتخاری ندارد.

وی با بیان این که رحمت خدا شامل جامعه‌ای می شود که یک دست و یک دل باشد و در برابر خدا، فرمانبر باشد، تصریح کرد: هیچ چیز جامعه بشری را یک دست و واحد نمی‌کند، جز توحید و اطاعت از خدا و پذیرش رهبران الهی.

دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی خاطرنشان ساخت: خدای متعال در روز غدیر نعمت خود را در حق جامعه اسلامی اتمام کرد و فرمود “الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دينَكُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتي(مائده/۳)”، بنابراین اندیشمندان باید در مورد نعمت و رحمت الهی که در قرآن کریم به آن اشاره شده است، بیندیشند و معارف ناب آن را استخراج کرده به جامعه اسلامی عرضه کنند.

استاد حوزه علمیه قم با اشاره به این که اگر بشر به حال خود رها گردد، متفرق می‌شود، ابرز داشت: اختلاف و تفرقه طبیعی است، اما نه برای جامعه اسلامی، بلکه برای جامعه‌ای رها و بریده از خدا و این ایده که از سوی برخی افراد القاء می‌شود که باید چند‌گانه باشیم، هماهنگ با ایده‌ای است که از سوی دشمنان اسلام برای نابودی امت اسلام مطرح می شود، چرا که هیچ فایده و سودی در اختلاف و چندگانگی وجود ندارد.

دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی تصریح کرد: پذیرفتن رهبری شخص پیامبر‌(ص) همان‌ نعمت بزرگی است که قرآن‌کریم به آن اشاره می‌کند و باعث می‌شود امت اسلام از تفرقه رها شود و بر تمام امت‌ها برتری یابد؛ البته این برتری‌ها مادامی است که رهبریت پیامبر‌(ص) در جامعه پذیرفته شده باشد.

 

آیت الله اراکی در پایان خاطرنشان کرد:: ما آیه “وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِيعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ” را شعار مجمع جهانی تقریب مذاهب قرار داده‌ایم و امیدواریم جامعه اسلامی و دنیای اسلام با تمسک به معارف و آموزه‌های قرآن کریم و رهنمودهای حیات‌بخش پیامبر‌(ص) و اهل‌بیت‌(ع) به وحدت و انسجام برسند و مسیر پیشرفت و تعالی را بپیمایند و دست از اختلاف بردارند.

دیگر سخنران همایش ” تقدیر از آثار و پایان‌نامه‌های تقریبی” حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی مرجع تقلید شیعیان بودند که به تبیین اهمیت تقریب مذاهب اسلامی و نقش دشمنان و مستکبران در ایجاد گسستگی و اختلاف میان مسلمانان پرداختند.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی با تاکید بر ضرورت وحدت امت اسلامی، خاطرنشان کردند: اسلام بر وحدت بسیار تاکید دارد و سیره پیامبر‌(ص) و اهل‌بیت‌(ع) اهمیت این موضوع را به خوبی نشان می دهد؛ به گونه‌ای که امام صادق‌(ع) می‌فرمودند«در صفوف نماز جماعت آنان شرکت کنید، به تشییع جنازه آنان بروید و اگر مریض شدند به عیادت آنان بروید»؛ سیره و روش مسلمانان نیز در طول تاریخ همین‌گونه بوده است.

ایشان با اشاره به سیره و روش علمای بزرگ شیعه و سنی در ایجاد وحدت، تاکید کردند: سابقا علمای اهل سنت و شیعه در یک مدرسه درس می‌خواندند و در درس‌های یکدیگر شرکت می‌کردند. ما الان فقه مقارن داریم که باید تفسیر، حدیث و تاریخ مقارن نیز داشته باشیم.

این مرجع تقلید با اشاره به خطر تکفیری‌ها برای دنیای اسلام، گفتند: امروز تکفیری‌ها که دست نشانده دشمنان هستند به نام اسلام جنایات زیادی انجام می‌دهند که ناشی از کج ‌فهمی و تفسیر غلط آنان از دین است.

ایشان با بیان این که اهل‌بیت‌(ع) همواره پیروان خود را از تفسیر غلط و بدفهمی دین بر حذر داشته اند، افزودند: امام صادق‌(ع) در تفسر روایت پیامبر‌(ص) که فرمودند«اختلاف امتی رحمه» تصریح می‌ فذمایند که اختلاف به معنی رفت و آمد است مانند اختلاف شب و روز، نه به معنی تفرقه و عداوت و دشمنی.

حضرت آیت الله نوری همدانی در پایان تصریح کردند:‌ همه مسلمانان باید بر اساس وحدت و برادری با یکدیگر برخورد نمایند و از انجام کارهایی که وحدت و یکپارچگی امت اسلام را بر هم می‌زند، به شدت بپرهیزند و با تمسک به مشترکات دین اسلام مثل قرآن و کعبه، از دامن زدن به اختلافات خودداری کنند تا مستکبرین به خصوص آمریکا و صهیونیسم نتوانند به اهداف استکباری خود دست یابند.

در پایان همایش با حضور آیت الله اراکی ، آیت الله تسخیری ، مولوی نذیر احمد سلامی ، حجت الاسلام والمسلمین مختاری و جناب آقای دلبری شهردار قم از صاحبان ۱۴ رساله برتر تقدیر به عمل آمد و از کتاب موسوعه علم اصول جلد ۲ رونمایی شد .