معرفی کتابخانه

کتابخانه‌ تخصصی پژوهشگاه مطالعات تقريبی

معرفی کتابخانه:

کتابخانه تخصصی پژوهشگاه مطالعات تقريبی وابسته به مجمع جهانی تقريب مذاهب اسلامی در راستاي تحقيق و پژوهش در زمينه مباحث وحدت و تقریب مذاهب اسلامی در  سال  ۱۳۷۰ تاسيس گرديده و طی اين سالها به گردآوری و ساماندهی منابع متنوع و گوناگون در حوزه‌هاي فقهی، فقه مقارن، کلام، سیره و تراجم، تفسیر و علوم قرآنی شیعه و اهل سنت به زبان‌های مختلف پرداخته و در حال حاضر از مجموعه‌ای بسيار غنی در اين حوزه‌ها برخوردار است.

منابع كتابخانه:

در حال حاضر مخزن کتابخانه شامل کتب فارسي، اردو، عربی، انگلیسی … در زمینه‌های مختلف به خصوص وحدت اسلامی، تقریب مذاهب، فقهی، فقه مقارن، کلام، سیره و تراجم، تفسیر و علوم قرآنی شیعه و اهل سنت است و کلیه منابع مرتبط با آن با این موضوعات نیز هر ساله به این مجموعه اضافه می گردد. در حال حاضر مجموعه کتابخانه شامل ۱۱۰۰۰ عنوان کتاب (حدود ۲۴۰۰۰ جلد) و ۲۰۰ عنوان نشریه و ۲۰۰ عنوان پایان‌نامه است.

منابع در کتابخانه به صورت رده‌بندی کنگره (LC) در نرم‌افزار پارس آذرخش سازماندهی شده است.

تالارها:

کتابخانه تخصصی پژوهشگاه مطالعات تقريبی در مساحتی حدود ۱۰۰۰مترمربع شامل بخش مخزن و امانت، نشريات، پايان‌نامه و سازماندهی است. سالن مطالعه مجهز می­‌باشد که به محققان و اعضای و کارکنان پژوهشگاه به صورت مخزن باز خدمت­‌رسانی می­‌نماید و همچنين به محققان و پژوهشگران و دانشجویان و طلاب خارج از مرکز با گنجایش ۳۰ نفر خدمت­‌رسانی می­‌نماید.

بخش سازماندهی که با عنوان خدمات فنی نیز شناخته می‌شود فعالیت‌های آماده‌سازی، ورود اطلاعات، موضوع‌دهی و رده‌بندی و الصاق لیبل و بارکد را برعهده دارد.

در بخش نشریات حدود ۲۰۰ عنوان نشریه مرتبط با حوزه‌های تقریب و وحدت اسلامی نگهداری می‌شود.

تجهیزات:

میز و صندلی مطالعه؛ رایانه، اینترنت،آرشیو  نشریات و پايان‌نامه

اعضای فعال:

  • رياست و معاونت‌های پژوهشگاه مطالعات تقریبی؛
  • رياست و معاونت‌های مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی؛
  • محققان و اعضای هیات علمی پژوهشگا؛
  • محققان و پژوهشگران خارج از مرکز؛
  • طلاب و دانشجویان و طلاب خارج از مرک.

اطلاع رسانی، نرم افزار، سایت، وبلاگ، پرتال، کانال تلگرام و ...

نرم افزار مورد استفاده در کتابخانه نرم افزار پارس آذرخش است که از طریق سایت lib.ir  نیز امکان جستجوی منابع کتابخانه فراهم است.

ساعات کار: ۷ – ۱۴:۳۰
آدرس: قم – خیابان پانزده خرداد – مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی – طبقه همکف
تلفن: ۱۴۶ -۰۲۵۳۷۷۵۵۴۴۶
نمابر: ۳۷۷۵۵۴۶۴
نام و نام خانوادگی مسئول کتابخانه: محسن سهرابی

۱. مقدمه

بر همگان روشن و واضح است که کتاب و کتابخانه نقش بسیار مهمی در اشاعه و توسعه علم و دانش ایفا می نماید. در این عرصه با عنایت به منویات حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) در خصوص لزوم وحدت و تقریب در بین مذاهب اسلامی خصوصا در شرائط کنونی که استکبار دشمنان اسلام در پی ایجاد تفرقه و دامن زدن به جنگ های فرقه ای و طائفه ای است، کتابخانه تخصصی پژوهشگاه مطالعات تقریبی می تواند نقش مهمی ایفا نماید.

۲. پیشینه

کتابخانه تخصصی پژوهشگاه با ۲۰ سال سابقه در سال ۱۳۷۰ با تعداد محدودی کتاب تأسیس گردید و سپس با توجه به افزایش کتب خریداری شده، طرح تهیه سیستم های رایانه ای در دستور کار قرار گرفت، تهیه نرم افزار کتابخانه ای با انعقاد قراردادی با یکی از مراکز، گام مهمی به سوی مکانیزه نمودن خدمات کتابخانه بود. در کنار برداشتن این گام، و به منظور استاندارد سازی منابع استفاده از طرح رده بندی کنگره در دستور کار قرار گرفته و اجرا گردید.

۳. معرفی

۳-۱. کتابخانه پژوهشگاه با گردآوری مجموعه کم نظیری از کتب و نشریات تخصصی در زمینه مباحث تقریب مذاهب اسلامی با بیش از ده هزار عنوان و بیش از بیست هزار جلد در رشته های مختلف علمی نظیر: علوم قرآنی، تفسیر شیعه، تفسیر اهل سنت، حدیث شیعه، حدیث اهل سنت، سیره اهل بیت (ع)، تقریب مذاهب اسلامی، فقه امامیه، فقه اباضی، فقه اهل سنت، فقه مالکی، فقه حنفی، فقه حنبلی، فقه شافعی، فقه مقارن، اصول مقارن، فلسفه، عرفان، تاریخ، کلام، تراجم و رجال کتب قانون، کتابشناسی، دائرة المعارف و… عمدتاً به زبان عربی، یکی از غنی ترین کتابخانه های تخصصی در سطح کشور است.
۳-۲. سیستم کتابخانه به صورت قفسه باز است و پذیرای عموم پژوهشگراه است.
۳-۳. این کتابخانه دارای اساسنامه و آئین نامه است که در آن، دو هدف مهم برای کتابخانه به تبیین شده است که عبارتند از: ارائه و اشاعه اطلاعات علمی و پژوهشی در جهت ارتقای علمی مراجعان و خصوصا ارتقای برنامه های علمی پژوهشگاه، و تلاش در جهت درخشش والگو شدن در عرصه کتابخانه ها.
۳-۴. برنامه ها و طرح های مهم کتابخانه: الف) دیجیتالی نمودن کتابخانه. ب) در دسترس قراردادن منابع، با شبکه ای نمودن تمام منابع. ج) ایجاد سایت مخصوص کتابخانه. د) ایجاد و فصل سازی بخش های جدید کتابخانه.

شایان ذکر است کتابخانه تخصصی پژوهشگاه مطالعات تقریبی آماده تبادل افکار، نظرات و تجربیات با عموم مراکز علمی و پژوهشی و کتابخانه های تخصصی و عمومی داخل و خارج از کشور می باشد.

سیاست ها:

۱. فراهم نمودن زمینه تحقیق و پژوهش برای پژوهشگران.
۲. پشتیبانی از فعالیت های پژوهشی اعضاء هیئت علمی پژوهشگاه و پژوهشگران.
۳. در اختیار گذاشتن امکانات و منابع مطالعاتی برای ارتقاء سطح پژوهش.
۴. ایجاد ارتباط با سائر مراکز علمی و کتابخانه های داخل و خارج از کشور.

اهداف:

۱. ارائه و اشاعه اطلاعات علمی و پژوهشی در جهت ارتقای برنامه های پژوهشی پژوهشگاه.
۲. اطلاع رسانی در کلیه زمینه های علمی.
۳. القاء و اعتلای فرهنگ مطالعه و پژوهش.
۴. گردآوری منابع علمی و پژوهشی.