در دیدار جمعی از علما و اندیشمندان کشور افغانستان با مدیر مجمع الحوار الاسلامی مطرح شد : ۹۰ درصد مسایل فقهی بین شیعه و اهل سنت مشترک است.

 

 

 

 

 

 

جمعی از علما و اندیشمندان کشور افغانستان با حجت الاسلام والمسلمین نگهبان مدیر مجمع الحوار الاسلامی دیدار و گفتگو کردند .

 

طی این دیدار که در پژوهشگاه مطالعات تقریبی برگزار شد حجت الاسلام والمسلمین نگهبان ضمن خوشامدگویی اظهار داشت : فقه علمی است مربوط به افعال مکلفین  که از مبانی شرع  استنباط می شود . فقه اسلامی دو بخش است :  فقه خرد وفقه  کلان .

 

وی  در توضیح فقه خرد و کلان گفت : در فقه خرد  مجتهد احکامی که به اعمال شخص مسلمان ( عبادات و معاملات )  مربوط می شود  را استنباط می کند. اما  فقه کلان یعنی  پرداختن به احکامی که مربوط به وظیفه جامعه است . یعنی جامعه به منزله یک فرد دیده می شود که همه امتثال آن وظایف منوط به امتثال آحاد جامعه است . البته با توجه به اهمیت موضوع جا دارد مجموعه های علمی با حضور علما روی این موضوع کار نموده و این احکام را که مربوط به جامعه اسلامی ست  استنباط نمایند .

 

مدیر مجمع الحوار الاسلامی  ادامه داد : به عنوان نمونه ای از احکام فقه کلان می شود گفت: جلوگیری از حکومت و تسلط طاغوت بر مسلمانان ، وظیفه جامعه اسلامی است و این وظیفه اجتماعی مسلمانان بوده و بر آنان واجب است . همان کاری که امام خمینی در سال ۴۲ انجام داد . و به علمای اسلام اعلام خطر کرد و نسبت به وظیفه اجتماعی خود اصرار نمود تا با استقبال گسترده مسلمانان تواسنت انقلاب اسلامی را به ثمر برساند . عزت مسلمین در دایره‌ی احکام و فرامین اسلام تضمین می شود، لذا لازم است ابتدا از دستورات اسلام آگاه شویم و بعد به جامعه منتقل کنیم.

 

حجت الاسلام والمسلمین نگهبان گفت : انقلاب اسلامی مردم ایران دارای دستاوردهای بسیاری است زیرا به رهبری حضرت امام خمینی رحمة الله علیه و با تأسی به پیامبر اسلام و قول خداوند متعال « قولوا لا اله الا الله تفلحوا » را سر لوحه کار خود قرار دادند و بر سیطره استکبار جهانی پشت پا زدند و برای تحقق بالاترین وظیفه جامعه اسلامی که همانا حکومت الله است قیام کردند.

 

پس از انقلاب , استکبار به دلیل حساسیت به مبانی انقلاب در راستای مقابله با صدور پیام انقلاب به جوامع اسلامی و سایر کشورها بر طبل تفرقه و قومیت گرایی کوبید. از این رو در سال ۶۹ به فرمان مقام معظم رهبری مجمع جهانی تقریب مذاهب سلامی با هدف تحکیم روابط کشورهای اسلامی تاسیس شد .

 

وی با اشاره به وظایف معاونت فرهنگی مجع تقریب افزود : معاونت فرهنگی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی وظایفی دارد از جمله: تولید محتوای علمی بر مبنای توسعه مبانی وحدتی و تقریبی و نیز ارتباط با گروه ها و مراکز اسلامی در جهان اسلام و سپس تفاهم و گفت و شنود است. یعنی هم با طرف مقابل صحبت کنیم و هم سخنان او را بشنویم.

 

وی در توضیح برنامه های مجمع الحوار الاسلامی نیز گفت : برنامه هایی که مجمع الحوار جهت اجرا پیشنهاد می دهد از این قرار است:

برگزاری نشست های تخصصی علمی، اعتقادی و سیاسی  در بین اقشار مختلف در موضوعاتی که اشتراک مبانی وجود دارد   . از جمله موضوعاتی که می توان در آن به مبانی مشترک دست یافت موضوعات فقهی است . چرا که ۹۰ درصد مسایل فقهی بین شیعه و اهل سنت مشترک است.

 

موضوع دیگر معاطات  علمی است. یعنی وقتی می خواهیم از مذاهب اسلامی بگوییم بهتر است از عالمان  همان مذهب استفاده کنیم. در این صورت است که با بیان ظرایف و دقایق موجود در مبانی فکری و فقهی از زبان اهل هر مذهب به اشتراکات نهفته در پشت پرده ظاهر نظریات پی خواهیم برد و این مساله روشنگر اتحاد عمیق فکری مکاتب مختلف اسلامی خواهد بود .

ما در اجرای طرح معاطات علمی در قالب برگزاری دوره های آموزشی آمادگی داریم به شکل گروه های ۱۰ الی ۲۰ نفره میزبان یا مهمان دوستان باشیم تا این تعاطی علمی شکل بگیرد. و یا چند تن از اندیشمندان شما در دوره های کوتاه مدت ما تدریس نمایند . و در مقابل از شرکت در دوره های آموزشی پیشنهادی از طرف مذاهب مختلف استقبال می کنیم .

 

بحث دیگر حمایت از پژوهش های  تقریبی است که از مقالات علمی و تقریبی استفاده و آنها را در نشریات خود چاپ خواهیم کرد. همچنین از کتب مقارن حمایت و استقبال می کنیم.

 

وی در ادامه به معاطات پژوهشی اشاره کرد و افزود : معمولاً وقتی کتابی در امور مقارن نگاشته می شود ، کتب و منابع مذاهب دیگر بررسی و سپس برداشت محقق به رشته تحریر در می آید .  . ولی در تعاطی پژوهشی ، مبنا بر این است که  کتب مقارن با مشارکت مذاهب گوناگون نگاشته شود و یا
اینکه هر کدام از مذاهب منابع مورد قبول خود را ارائه کنند و در تحقیقات علمی تقریبی مشارکت داشته باشند.

 

حجت الاسلام والمسلمین نگهبان در پایان پیشنهاد ایجاد دفتر نمایندگی مجمع الحوار الاسلامی در کشور افغانستان را مطرح کرد که مورد استقبال و موافقت مهمانان قرار گرفت و بنا شد در دیدار بعدی مراحل اجرایی آن محقق شود.